25 Februari 2011

DIARI PILIHANRAYA KAMPUS

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG..

Segala puji baginya, dengan izinNya, aku dapat sama2 menyumbang sedikit walaupun baru je lepas pembedahan..

Alhamdulillah, sebenarnya target diri sendiri utk prk kali tak kisah menang atau tak, yg penting all out kerja.. dan alhamdulillah, bila Allah nak bagi, Allah bagi. semoga kita semua mnjadi org yg bersyukur..

rapat umum hari pertama:
Rasa nak menitis air mata kesyukuran kerana akhirnya pro-M menghantar calon yg ramai berbanding tahun lepas..tak dapat dilupakan prk tahun lalu di mana pro-M hnya hantar seorg saja sbg calon umum.. Allah tahu yg terbaik.

sebelum bermulanya rapat umum.. kami semua berkumpul di ik, menunaikan solat isyak berjemaah, berdoa kemudian berarak ke tempat rapat umum iaitu di padang kawad sambil diiringi lagu tema Pro-M.

perasaan sewaktu itu, benar2 mghrap kpd Allah, ini bukan perkara suka2 tp kami ada matlamat kami di mana bukn kpntingan diri yg diperjuangkn tp, hak Allah yg diperjuangkan..smoga Allah bantu kami......

ketika rapat umum..kebanyakan calon hnya mperkenalkan diri saja, manifesto?belum lgi..
provokasi? oh, itu perkara biasa bak kata pro-A(sebab tak kena pd diri sendiri)..

pd malam itu, ada sorg calon kmi yg menangis.. sy bimbang.. kerana ap? kerana provokasi oleh pro-A yg melampau itu rupa2nya dilakukan oleh rakan baiknya sendiri.. itu yg dia tak blh terima.. pd malam itu juga, calon tersebut dpt byk nasihat dan motivasi utk meneruskn perjuangan, alhmdulillah.. ada ssuatu rupanya yg Allah nak ajar.. ;)

rapat umum malam kedua:
seperti biasa, provokasi melampau oleh pnykong2 pro-A.. secara peribadi sy sgt pelik.. dimanakah sentimen agama diletakkan semasa berpolitik? politik sebahagian dari islam..oleh itu, segala sikap, akhlak kita kena selari dgn islam.. plg x blh diterima adalah.."provokasi adlah perkara biasa".

ya, mmg perkara biasa, tapi kita mahasiswa. mahasiswa ISLAM.. adakah wajar kita letakkan seolah2 politik itulah yg plg utama. agama kita letakkan tepi dulu. toleransi sesama saudara seakidah dll, letak tepi.. nak dikatakan adakah ini salah satu bentuk serangan pemikiran di mana budaya SEKULARISME.. mengasingkan agama dari kehidupan.. wajarkah? astaghfirullah.. moga tak tergolong dlm golongan ini..

Allahu'alam..
*maaf kalau ada yg terasa.. , sekadar pendapat peribadi..*

Tiada ulasan: